Osobně jsme vyzkoušeli, které šumavské restaurace jsou ty nejlepší. Tady nám chutnalo.

Na Šumavě najdete mnoho skvělých restaurací, které nabízejí nejen tradiční česká jídla, ale jen málo z nich moderní gastronomické zážitky. Pojďme se podívat na mix toho nejlepšího.

Na steaky ke Štěpánovi od Pohlreicha

Když majitelé Štěpán s manželkou Zdeňkou oznámili, že svou hospůdku zaměřenou na hovězí maso zavřou, hodně gastronautů smutnilo. Po několikaměsíční odmlce se ale do podnikání vrhli znovu a vy tak můžete ochutnat nejen steaky, které oceňoval Zdeněk Pohlreich.

Stylová hospůdka U Štěpána nedaleko Sušice láká na chuť pravé Šumavy. Restaurace má rustikální atmosféru, hezkou zahrádku s výhledem na louky a kvalitní menu, ale je nutné se předem objednat, zvláště o víkendech. Jinak je to o štěstí.

Nejlepší šumavská zmrzlina

Nejlepší zmrzlina na Šumavě je rozhodně v Gelaterii Strážný. Denně nabízí 22 druhů zmrzlin a někdy je fronta pěkně dlouhá. Sem se vyplatí zajet si. Těšte se na klasiku, ovocné sorbety nebo jejich vymazlené krémy jako je Šumavský povidloň, což je mascarpone krém s jemnými výběrovými povidly, nebo Likérová špička. Zmrzlinárna – Gelaterie Strážný vás dostane.

Klasika u pece

Chata Rovina u Kašperských Hor nabízí českou klasiku. Neexperimentují, menu nemění, ale zase to, co vaří, opravdu umí. Zkuste polévky jako je vývar nebo hrachovka. Chata je zrekonstruovaná a příjemná.
V zimě se zahřejete u vyhřáté pece, v létě potěší dětské hřiště.

Pivovar u potoka

Modravský pivovar má velku pivovarskou restauraci – pátrejte pod Pivovar Lyer v Modravě. Je to velká budova, restaurace není zdobená, zakládá si na kvalitním dřevěném nábytku. Leží přímo u Roklandského potoka a tak láká výletníky, kteří míří sem a tam, takže počítejte s tím, že může být obzvlášť o víkendech v době kolem oběda plno. Restaurace využívá lokálních sezonních potravin a vlastního hovězího masa z ekologické biofarmy Lyer.

Skvělý výhled do kraje

Zrekonstruovaný hotel Florian na Kubovce – tedy v Kubově Huti – si dal záležet na restauraci. Do kuchyně částečně vidíte a sálá z ní příjemná atmosféra. Často mají menu založené na aktuálních příležitostech jako jsou Velikonoce nebo podzim. My milujeme místní holandské řízky s kaší, stejně jako poctivý kus masa s vymazlenou přílohou. Pokud si sednete k oknům, nebo v létě na terasu, zamilujete si výhled do kraje. Restaurace Florian 1000 na Kubovce má ten správný mix tradice i moderny.

Naše nejoblíbenější místo, co se týče jídla, je hotel Florián v obci Kubova Huť. A pravidelně, cestou domů z Lenory, se stavujeme na mega párky na benzince Orlen u hlavní silnice na křižovatce, asi čtyři kilometry z Lenory. Má totiž to, co žádná jiná benzinka snad nemá – krásný výhled na čistou šumavskou přírodu.

Michaela, majitelka apartmánu