Kam s dětmi na Šumavě?

Jste velká rodina, která se rozhodla vydat na Šumavu? Máme pro vás tipy na výlety do přírody, na zámek nebo třeba unikátní architektonickou stavbu, jakou je rechle v Lenoře. Kam se s dětmi vydat vám napoví tento článek.

Lenora je sice malá obec, ale má co nabídnou. V prvé řadě je to unikátní rechle, krytý most a ceněná architektonická památka. Navštívit můžete také malé sklářské muzeum a obecní pec na chleba, kde se ještě donedávna každou první sobotu v měsíci chleba zadarmo pekl. Opravdu doufáme, že tradici obnoví. Na zámku Lenora se můžete zastavit na dobroty nebo autorské čtení. Navíc se z městečka začíná sjíždět Vltava, takže ahooooj.

Náš tip: Ubytujte se přímo v Lenoře. Velký rodinný apartmán na Šumavě v obci Lenora nabízí hernu, hrací stan a postele až pro čtyři děti, ložnici pro dva dospělé a další dva mohou přespat v obývacím pokoji. Na děti čekají překvapení, dospělé potěší krásný výhled do přírody, na lesy a stráně. Z domu je vidět velké dětské hřiště. Kuchyně je vybavena kávo-barem, retro spotřebiči a velkou jídelní zónou. Apartmán má 100 m², koupelna a WC jsou oddělené. Zkuste Apartmán V Pralese za férové ceny.

Zámek Vimperk a cíle v přírodě: Boubín, jeskyně, rašeliniště

Historický zámek v srdci Vimperka je fajn místem pro rodinný výlet. Prohlédněte si interiéry zámku a expozice o historii města a okolí, pokud to ale děti nebaví, nechte je proběhnout se v parku.

Pro milovníky pěší turistiky doporučujeme spojit návštěvu zámku Vimperk s výstupem na rozhlednu Boubín. Tipy na cestu najdete zde: Z Vimperka na Boubín

Výlet do Boubínského pralesa je skvělou příležitostí ukázat dětem, jak vypadá divoká příroda. Naučná stezka vás provede pralesem a seznámí vás s místní flórou a faunou. A ta je někdy opravdu pestrá. Dalším skvělým místem pro poznávání přírody je Jezerní slať. Rašeliniště nabízí unikátní ekosystém a krásné výhledy z vyhlídkové věže. Naučná stezka je přístupná i s kočárkem, velkou část jedete po dřevěných cestách. Krátký okruh vede od Soumarského mostu, kde si děti mohou prohlédnout řopík.

Článek zaměřený na Soumarský most a rašeliniště je TADY.

Sudslavická jeskyně a Mrazové sruby jsou pro děti dobrodružným cílem. Čtyřkilometrová trasa děti nenudí, pokud jim prozradíte, že v jeskyni byly nalezeny pozůstatky zvířat z doby ledové. Naučné tabule pobaví dospělé, dětem vezměte dalekohled, lupu nebo kompas a naučte je s nimi pracovat na trase.

Kde se vykoupat na Šumavě? Bazény, aquaparky i koupaliště

Pro horké dny je Městský bazén ve Vimperku skvělou volbou. Co čekat? Bazény, skluzavky, chrliče, divokou řeku, vodní hřiby, protiproud, plážový volejbal a wellness služby. Takže sport i relax na jednom místě. Městské koupaliště Vimperk

Další nápady na koupání na Šumavě

Kryté bazény a aquaparky:

  • Aquapark Horažďovice
  • Plavecký bazén Klatovy
  • Sportovní areál Sušice
  • Centrum vodní zábavy Kdyně
  • Plavecký bazén Prachatice
  • Plavecký bazén Větřní
  • Plavecký bazén Volary
  • Aquaworld Lipno

Vyhlídky na Šumavě

Oblíbené jsou vyhlídky, například na Poledníku. Výstup na ni doporučujeme zdatnějším dětem, určitě to své znáte nejlépe. Další vyhlídková věž je na Boubínu a také na konci Soumarského rašeliniště.

Jezera

Plešné jezero: Procházka krásnou přírodou kolem mnoha zajímavých míst.

Prášilské jezero: Začněte v obci Prášily, kde najdete bizony a malou botanickou zahradu.

Černé a Čertovo jezero: Dvě krásná jezera nedaleko Železné Rudy, ideální pro rodinný výlet. K jezerům vedou značené turistické stezky vhodné i pro děti.