Soumarský most není jen historickou stavbou spojující břehy řeky Vltavy. Je to magické místo, které láká turisty z celého Česka, kteří Šumavu navštíví, svou jedinečnou atmosférou a okolní přírodou. Pokud se chystáte na návštěvu tohoto historického symbolu Šumavy, připravte se na nezapomenutelné chvíle plné dobrodružství a relaxace.

Chodit a chodit

Procházky, jedna z nejzásadnějších aktivit, kterou můžete na Šumavě pravidelně a ve velkém uskutečňovat. A okolo Soumarského mostu se dá chodit hodně. Pojďte si užít úchvatné výhledy na Vltavu a okolní krajinu, které tento most nabízí. Dejte si čas, abyste si vychutnali pocit volnosti a klidu, který tento historický most vyzařuje. Možnosti pro objevování nových a krásných míst jsou tady téměř nekonečné.

Soumarský most byl součástí obchodní, takzvané Solné stezky, kterou obchodníci proudili se svým zbožím. A právě v místě, kde most stojí, se potřebovali dostat na druhý břeh vody, jenže přes brod to šlo někdy velmi těžko, a tak byl vystavěn most. Ten je v současně době přestavěn do železobetonové podoby.

Až si projdete Lenoru, určitě bude patřit Soumarský most hned k dalším místům, kam zajet. Nejsou tam davy, takže nemusíte návštěvu plánovat podle času. Zajděte s dětmi do řopíku, sledujte vodáky a projděte si rašeliniště. Když je deštivo, některé úseky cesty bez dřevěných chodníčků jsou podmáčené, takže na bílé tenisky to rozhodně není.

Míša, majitelka apartmánu

Soumarské rašeliniště je jedním z mnoha, které lemují řeku Vltavu v širokém údolí známém jako Vltavský luh. Rašeliniště o rozloze 85 hektarů, což opravdu není málo, se začalo formovat na konci doby ledové. Počítat nemusíte, je to přibližně před 9 tisíci lety.

Stalo se ostrovem chladnomilné severské přírody, zatímco okolní krajina se zarůstala lesní vegetací. Kvůli dramatickým změnám po průmyslové těžbě rašeliny probíhající od 70. let 20. století až do roku 2000 a odvodnění pomocí sítě povrchových kanálů poklesla hladina podzemní vody hluboko pod povrch.

Kde začíná Soumarské rašeliniště – trasa?

Naučná stezka vás zavede na rašeliniště, cesta vede od Soumarského mostu, nedaleko Lenory. Trasa začíná konkrétně u vodáckého kempu a končí u téměř desetimetrové dvoupatrové vyhlídkové věže. Celkem měří asi 1,5 kilometru, takže ji zvládnou i děti. Dřevěná rozhledna se nachází na nejvyšším bodě rašeliniště a ve výšce šesti metrů má zastřešený ochoz, odkud můžete spatřit nejen Soumarské rašeliniště, ale také Stožec, hřeben Boubínu a Želnavskou pahorkatinu.

Stezka končí u desetimetrové vyhlídkové věže, odkud můžete omrknout celé rašeliniště a krásně si ho vyfotit.

Rašeliništěm vede chodníček, ovšem část je bez něj. Jdete rovnou po rašelině. V létě to ničemu nevadí, někteří dokonce chodí pěšky, ale v chladnějších měsících a za deště je cesta místy rozměklá, noha se propadá.